658 yıllık gelenek başladı

Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla düzenlenen 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali törenlerle başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Yağı Güreşleri’ne pehlivanların ilgisinin her geçen yıl daha artığını belirterek, “Ülkemizde veya dünya coğrafyasının hangi noktasında olursa olsun yağlı güreş yapan her pehlivan, kispet giyen her pehlivan mutlaka ama mutlaka bir gün Kırkpınar çayırına, o dualı çayıra çıkmak ister. Pehlivanların en büyük ideali, en büyük hedef, en büyük özlemi bu olmuştur, bundan sonrada inşallah yüzlerce yılda bu şekilde devam edecektir” dedi.

                658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında tören korteji belediye binasının önünde toplandı. Korteje Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 658. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, , siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.   

                Kortej, Tarihi Kırkpınar Davul-Zurna Ekibi’nin Kırkpınar’a özgü çaldığı ezgiler eşliğinde Atatürk Anıtına kadar yürüdü. Daha sonra Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 658. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından; belediye bandosu eşliğinde söz ve müziği Beyazıt Sansı’ya ait olan Kırkpınar Marşı söylendi.

                Daha sonra söz alan 658. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “11 sene önce Edirne’ye geldiğimde demiştim ki; ağalığı hakkıyla, onuruyla, şerefiyle yapan birisi olursa benden alır. Bu sözümü tutum, bundan sonra da devam edeceğim. Allah nasip ederse Ağalığı seven, Kırkpınar’a, Edirne’ye yakışır bir kardeşim çıkana kadar yaşımız el verdiği, sağlığımız el verdiği sürece devam edeceğiz. Ama bu demek değil ki Kırkpınar’ı, Edirne’yi, Ata sporunu seven bir kardeşim çıktığında ağalığı vereceğim. Ata sporunu da, güreşi de Edirne’yi de seviyorum. Hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum” diye konuştu.

                DUALI ÇAYIRIN BAŞKENTİNE HOŞ GELDİNİZ

                Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise konuşmasına “Koca Yusufların, Adalı Halillerin, Kara Eminlerin, Kel Aliçoların diyarı olan; onların bir zamanlar yiğitlikleri, namları, güçleri, kuvvetleri, kudretleriyle titrettikleri dualı çayırın başkentine hoş geldiniz” diyerek başladı.   

                Kırkpınar Yağlı Güreşleri tüm dünyada olimpiyatlardan sonraki en eski spor organizasyonu olduğunu belirten Gürken, “1361’de Edirne’nin fethi ile başlayan bu mübarek ve bir o kadarda gurur verici müsabakalar 658 yıldır dünyada hiçbir etkinliğe nasip olmayacak bir şekilde, her ne olursa olsun, yoklukta da varlıkta da, savaşta da barışta da hep devam etmiş ve hiçbir kesintiye uğramamıştır. Kırkpınar’ı bu kadar efsane yapan, bu kadar geleneksel yapan 2010 yılından bu yana UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesine girmesi sağlayan da bu özelliğidir. 1912’den bu yana şuanda Yunanistan topraklarındaki Samona’dan buraya taşınan Kırkpınar Yağlı Güreşleri 100 yıldan fazla bir süredir de Edirne’mizde gerçekleştirilmektedir”diye konuştu.

“YENİ REKORLARI TAZELİYOR”

Edirne’de Saray-ı Cedid-i Amire’nin has bahçesi olan Sarayiçi’nde gerçekleştirilen yağlı güreşlerin Türkiye’de yılda yapılan yaklaşık 120 yağlı güreşin ve dünyadaki tüm yağlı güreşlerin olimpiyatı olarak kabul edildiğini aktaran Gürkan, “Bu nedenle ülkemizde veya dünya coğrafyasının hangi noktasında olursa olsun yağlı güreş yapan her pehlivan, kispet giyen her pehlivan mutlaka ama mutlaka bir gün Kırkpınar çayırına, o dualı çayıra çıkmak ister. Pehlivanların en büyük ideali, en büyük hedef, en büyük özlemi bu olmuştur, bundan sonrada inşallah yüzlerce yılda bu şekilde devam edecektir. Kırkpınar’ımızın ve yağlı güreşlerin bu kadar geleneksel olması, bu kadar içten benimsenmesi ve her yıl artan bir sayıyla pehlivan rekoru kırarak ki geçen yıl 2 bin 300’du bu rakam, yeni rekorları tazeliyor olmamız da Türk Milleti’nin ata sporuna, pehlivanlığın hem dualı hem niyazla hem de mertlik göstergesi bu spora olan düşkünlüğünün en büyük sebebidir. Vatanı ve milleti için, ezanı için, bayrağı için gözünü kırpmadan şahadet mertebesine ulaşan bütün Türk evlatları gibi bu dualı çayıra çıkan pehlivanlarımız da cazgırların duasından, salavatından sonra güreşe başlamaktadır. Bu Kırkpınar’ı bu kadar tarihsel, bu kadar vazgeçilmez ve bu kadar yürekten yapan en büyük unsurdur. Bu yıl yine 2 bin 500’ün üzerinde olacağını tahmin ettiğimiz pehlivan katılımı ile Edirne’den Ardahan’a; Hatay’dan Sinop’a, cazgırıyla hakemiyle ve buraya yağlı güreşin olimpiyatlarını izlemek için gelecek tüm güreşseverlerle Cuma gününden itibaren Er Meydanı’nda, Sarayiçi’nde, dualı çayırda bulaşacağız” diyerek;  konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitleri bir kez daha anarak son verdi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp’te 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin hayırlı olmasını dileyerek, Kırkpınar’ın Edirne’nin ve Türkiye’nin en eski geleneği olduğunu söyledi.658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin ilk günü halk oyunları  ekiplerinin Saraçlar Caddesi’ndeki gösterilerinin ardından son buldu