TGGF, ilk çalıştayında alınan kararlar

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu yağlı güreş çalıştayı ilk toplantısını 2-4 Aralık 2022 tarihlerinde Balıkesir’de düzenledi.

Haziran ayında göreve gelen Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu ilk çalıştayını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın ev sahipliğinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Çalıştaya federasyon yönetimi, Belediye başkanları, başpehlivanlar, eski pehlivanlar, ustalar, ağalar, cazgırlar, meydan ve kule hakemleri, basın, televizyoncular Türk’ün ata sporu yağlı güreşe gönül veren sevdalılar, geleneğimizi kaybetmeden, yağlı güreşi daha çok kitleye sevdirmek, gençlerimizi spora teşvik etmek, kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlamak, kalıcı ve doğru kararlar alınmasına katkı sağlamak, alınan kararlara sahip çıkmak ve uygulanması hususunda herkesin görüş ve düşünceleri alındı.

Saygı duruşundan sonra toplu olarak İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayı yönetmek için Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu başkanı İbrahim Türkiş, yardımcılıklarını da Yücel Yılmaz ile Şahin Hopur oturumu yönetmek için divan heyeti oluşturuldu.

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği, tartışmaların olduğu konu ve gündem maddeleri ise şöyleydi.

Yağlı güreş talimatlarında yapılması zorunlu görülen değişikliklerle ilgili müzakereler.

Puanlama ile ilgili tartışmalar.

Üç nokta ve tam hakimiyet tartışmasının değerlendirilmesi.

Çocuk güreşçilerin bulunduğu Minik – 1 ve Minik – 2, Teşvik – 1 ve Teşvik – 2, Tozkoparan ve İyak boylarının sadeleştirilmesi ile ilgili değerlendirmeler.

Boy atlama esaslarının tartışılması.

Dopingle mücadele ile ilgili alınması gereken tedbirlerin görüşülmesi.

Disiplin kuruluna sevk gerektirmeyen iki maçlık cezaların paraya çevrilmesi hususunun kaldırılmasının tartışılması.

Yanlış yapan sporcu sonuçlarına katlanır.

Sakatlık bahanesi ile zaman kazanan ve sakatlık gerekçesi ile güreşten çekilen

Pehlivanlarla ilgili alınması düşünülen yaptırımlar.

Allah Allah sesleriyle dualı çayıra salavatlanarak çıkıyorlar, hakkıyla güreş yapsınlar.

Güreş sevdalısı vefalı seyirciden beddua almasınlar.

Tarihi Kırkpınar’da yayın esasları,

Diğer güreşlerde yayın esasları,

Takvimi belli olan güreşler

Takvimi belirleme esasları

3 güreşin Kırkpınar- Elmalı, Kurtdere’de düzenlenen haftalar,

Yağlı güreş ligi kapsamına dahil olmayan diğer güreşler,

Yağlı güreşlerin yapıldığı bölgelerin iklim koşulları ve bölgelerin birbirine olan uzaklığı,

Güreş yapılan bölgelerdeki güreşle birlikte yapılan festival olgusu ve tarih,

Güreş sezonu 22 Nisan’da başlayıp, 31 Ekim’e kadar devam edecek,

Yağlı güreş ligi ödül esaslar,

Tarihi güreşler, geleneksel güreşler ve diğer güreşlerin ödül esasları,

Yağlı güreş ligi puanlama sistemi,

Müsabakaların seyir zevkinin arttırılması için alınması zorunlu tedbirler,

Gürültü kirliliğinin azaltılması ve bu bağlamda cazgır anonsları ile ilgili detayların tartışılması,

Sahaya teşrif eden misafirlerle ilgili duyuru ve anonsla ilgili sınırlandırmaların tartışılması,

Güreş yapan pehlivanların yaş sınırının yeniden tespit edilmesi,

Güreşçilere verilen yollukların günün şartlarına göre ayarlanması, küçük boylara sahip çıkılmalı,

Saha düzeninin sağlanması ve bu amaçla güreşemeyen sporcuların belli turlara kadar antrenörlerin sahaya girmemesi ile ilgili zorlayıcı tedbirlerin alınması,

6222 sayılı yasa hükümlerine uygun olmayan ödüllendirme taleplerinin dikkate alınması ve anonsa konu edilmemesi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da özetle şu konulara değindi: “2022 yılı 661. Kırkpınar’a 2475 güreşçi katıldı, bu sayı daha da artacak. Hiçbir kâr amacımız yok, sadece Ata Sporu Yağlı Güreş kültürümüzü, geleneğimizi devam ettirmek için yapıyoruz. Güreşçi sayısının azalması gerekir. Her eline zembili alan, her kispetini giyen Kırkpınar’a gelmemeli! Bölgelerinde yıl içerisinde başarılı olan güreşçiler Kırkpınar’a katılmalı. 2023 yılı Cumhuriyetin 100. Yılı, Kırkpınar’ın da 662. Yılı olacak. Ben şahsen Kırkpınar’ı düzenleyen belediye başkanı olarak Kırkpınar’da 1. olan Türkiye’nin başpehlivanına 50 bin ya da 100 bin Türk Lirası ödül koymayı onuruma yediremiyorum. 100. Yıl için muhteşem hazırlıklarımıza şimdiden başlıyoruz. 662. Kırkpınar Başpehlivanı’na belediye olarak ödülümüz 500 bin Türk Lirası, TGGF Başkanı İbrahim Türkiş’ten de 500 bin Türk Lirası olmak üzere toplam 1 milyon Türk Lirası ödül 100. Yılın Başpehlivanı’na vereceğiz.”

Kürsüye çıkıp konuşma yapan ve rapor sunan isimler de şunlardı: Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaattin Çelik, Yayın Kurulu Başkanı Hüsnü Kaftan, Eğitim Kurulu Başkanı Recep Kılıç, Kırkpınar’ın 13 yıllık ağası Seyfettin Selim, Başpehlivan Ahmet Kavakçı.

Oturduğu yerden soru soran, görüşünü açıklayan ve önerilerde bulunan isimler de şunlardı:

“Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk ve Yardımcısı Hasan Aydın, Mehmet Çelik, Recep Tosun, Halil Bağdat, Şükrü Kayabaş, Ali Gürbüz, Recep Kara, İsmail Varol, Serhat Balcı, Mehmet Yeşil Yeşil, Yusuf Can Zeybek, Ekrem Yavuz, Hasan Zeybek, Sermest Bulut, Ahmet Acar, Ramazan Güven, Sezgin Yüksel, Hüseyin Çokal, Kenan Şimşek, Yusuf Yoldaş, Şükrü Kazan, Metin Şener, Veteriner Hüseyin Solak (Doping hakkında bilgi sundu), Manavgat Güreş İorumlusu, Yunus Emre Belediyesi’nden Kefaettin Öz, Rumeli TV sahibi Tuncer Bey, Hukuk Kurulu’ndan Avukat Mehmet Altınkaya, Sabri Geçer, Çorum Osmancık Belediye Başkanı ve Almanya’dan gelen bir güreş sevdalısı Türk yurt dışı temsilcilik talebinde bulundu.

Sağlık kurulu başkanının güreşe başlama yaşının 14 olması görüşüne ise İsmail Varol, “Ağaç yaşken eğilir. 14 yaşındaki çocuğa ne öğretebiliriz. Uyuşturucu ilkokul yaşlarına kadar inmiş, bu çocuklara küçük yaşlarda sahip çıkalım, eğitelim. Hasan Aydın, Ali Gürbüz, Orhan Okulu 7 yaşında güreşe başlayıp, Kırkpınar’da altın kemer aldılar. İsmail Balaban ise imkânsızlıklar nedeniyle güreşe geç başladı” dedi.

Kırkpınar’ın Ağası Seyfettin Selim ise, “Ben Kırkpınar ağası olduğum müddetçe yabancı yayın kanallarına yayın için izin vermem. Yayın hakkı devlet kanalı TRT olmalı. Temel arzumuz milli olmalı, yayın kesilmeden Kırkpınar TRT’den verilmeli, pehlivanlara güzel çayır, yıkanma yerleri, seyirciye güzel izleme yerleri olmalı, cazgırlar manilerine dikkat etmeli. Haftanın yedi günü güreş olmaz. Pehlivanın fiziki gücü dayanmaz. Pehlivanın para kazanmasına karşı değilim. Ama motor olsa dayanmaz. Güreşin kalitesi düşüyor, seyirciden beddua alınıyor. Beddua alanın da iki yakası bir araya gelmez” dedi.

Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk de “Ağalık ihalesinden alınan parayı, yeni belediye binası yaptırıyoruz, buraya harcayabilir miyiz?” sorusuna, TGFF Başkanı Türkiş, “%30’unu harcayabilirsin, diğer kısmını sportif faaliyetlerde kullanabilirsin” dedi.

Recep Kılıç da “Diğer kamu kurum ve kuruluşların misafirhaneleri var, federasyonumuza da misafirhane kazandıralım” dedi.

Çardak eski ağası Ahmet Acar da, “Bizim de tarihi değerimiz var. Çardak güreşleriyle ilgili iki yayınlanmış kitabım var. Hangi güne denk geliyorsa 26 Ağustos tarihinde güreşlerimizi yapıyoruz. Bu tarih değiştirilmesin” dedi.

Başpehlivan Ekrem Yavuz da, “Yağlı güreşlerin menfaatlerini, çıkarlarını kendi şahsi menfaatlerimizin, çıkarlarımızın önüne koyduğumuzda sorunlar kendiliğinden çözülür” dedi.

Çardak güreşleri ağası ve Bulgaristan Koca Yusuf Güreşleri Ağası Ramazan Güven, “Belgeli değilseniz, 20 yıldır güreşin içindeyim ilk defa karşımda ciddi bir kurum görüyorum. Her şey kayıt altına alınmalı, güreşçilere sponsor olunmalı, ben Tanju Gemici’yi büyük ortadan alıp başpehlivanlığa kadar 10 yıl sigortasını ödedim, sponsoru oldum” dedi.

“Yağlı güreş çayırda yapılır, centilmenliktir, dürüstlüktür, ahlak üzerine olmalı. Güreşçi birbirinin düşmanı değil, rakibidir. Rakibine su verir, sakatlandığında yardım eder, kispeti yırtıldığında değiştirmesine müsaade de eder. Er meydanında Ali Gürbüz de, İsmail Balaban da, Orhan Okulu da ve diğerlerinin de bu örnek centilmenliği, dürüstlüğü, ahlak üzerine olunduğuna şahsen ben şahidim. Gerçek pehlivan rakibini yenen değil, öfkesini yenendir.”

TGGF Başkanı İbrahim Türkiş 1. Yağlı Güreş Çalıştayı’nı yardımcıları ile birlikte başından sonuna kadar çok gündem maddesini yoğun bir çalışma ile tamamladı ve özetle şunları söyledi:

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nda, sadece yağlı güreş değil, karakucak, aba, şalvar ve kuşak güreşleri yapılmakta. Alınan kararlar vicdanları yaralamasın, sağlıklı ve doğru bir sistem uygulamalıyız. Ben buraya tiyatro oynamaya gelmedim. Görev yapmaya geldim. Bana görev verildi. Ben güçlü biriyim. Güreşçi sağlığı ve yıkanma yerleri çok önemli! Ciddi denetimler yapacağız ve süre vereceğiz. Yağlı güreşin olimpiyatı Kırkpınar’dır. Güreşin bayrağı Kırkpınar’dır, Elmalı’dır ve Kurtdere’dir. 2023 yılı Cumhuriyetin 100. Yılı olması nedeniyle federasyonumuz özel bir kupa organizasyonu yapacak. 2022 yılında Türkiye genelinde 102 yerde yağlı güreş yapıldı, 2023 yılı için şu ana kadar bize 90 başvuru yapıldı. Dünyada en popüler spor futbolda kararları tahkim kurulu verir, yargılama makamı tahkim kuruludur. Biz de federasyon olarak bir ay içerisinde tahkim kurulumuzu oluşturacağız. Dopingle ilgili mücadelemiz devam ediyor. Hiç kimse kırılıp, darılmasın, bu ay doping ekibimizi kuruyoruz. Türkiye’de en saygın alıcısı olan spor güreştir. Er meydanında çatır çatır güreş olsun. Alınan kararlara sahip çıkılsın. Pehlivanlar ödüle doysun. Seyirciler seyre doysun. Hep beraber federasyonumuzu büyütelim. Daha planlı programlı olarak götürelim.”

2023 yılı Nisan’da Ramazan ayı, dini bayramlar, Haziran’da seçim var. Alınan kararları en hayırlı şekilde uygulamaya çalışacağım. Sabah 10.00’da başlayan toplantımız gece saat 23.00’te bitti. 50 başpehlivanla 2 saat özel toplantı yaptım ve cazgırlarla da toplantı yaptım. Ancak saat 03.00’te istirahatımı yapabildim” dedi.