Yağlı Güreş Birliği ve Türkiye Güreş Federasyonu işbirliğinde Antalya’da “Yağlı Güreş Forumu 2022” düzenlendi. Programa; Yağlı Güreş Birliği Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Yağlı Güreş Birliğine katılan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan katıldı. Yağlı Güreş Birliği üyesi belediye başkanları, meclis üyeleri, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ve birlik üyesi belediyelerin güreş ağaları ile yağlı güreş basının katıldığı toplantıda düzenlenen panelde ‘yağlı güreşin geleceği ve atılacak adımlar” değerlendirildi.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı, yağlı güreş tanıtım filmi izlendi ve açılış konuşmaları ile başladı
Açılış konuşmasını Yağlı Güreş Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz şunları söyledi:
“Birlik olarak, güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. Neden bir aradayız? Herkes bu paylaşımda yerini almalı. Kırkpınar’da güreşecek olan güreşçiler, köylerde, beldelerde, ilçelerde yetişip, derece yapanlar hazırlanıp katılmalı. Kalite yükseltilmeli. Birbirimizi çok seviyoruz, ama bir araya gelemiyoruz. Dışarıdan eleştiri yapıyoruz. Gelin Ata sporumuz yağlı güreşe manevi güç verin. 110 belediyemiz yağlı güreş düzenliyor. Takvimi programı var. Medya temsilcileri alt yapısı olması lazım. Dışarıdan nasıl görünüyor? Kalitemizi, fikir alt yapısını oluşturuyoruz. Bir toparlanmamız lazım. Covid-19 tedbirlerinde seyircisiz olarak 21-23 Mayıs 2021 tarihlerinden Türkiye’de ilk defa yağlı güreş organizasyonunu Kumluca’da başlattık.
Güreş camiasını kötülemekten uzaklaşalım. Bu işler akşamdan sabaha olacak işler değil. Marka değerimizi düşürmeyelim, asla siyaseti sokmayalım. Bu memleketi seviyorum, yağlı güreş de gerçek değerimizdir. Zamanı geldi konuşmanın. Kırkpınar’da bir sorun var. Acelecilik telaşı var, ödül törenleri var, güreşler gölgede kalıyor, bu iş rol yapma yeri değil. Ağalık sistemi eli bol, dağıtan olandır, hakkını verip gelir. Ağalık bir temsildir. 57 belediye var, 7’si Büyükşehir Belediyesi. Denizli Büyükşehir Belediyesi de aramıza katıldı. Başlıklar belli, bu iş Kırkpınar’dan başlıyor. En büyük problem son günü 3. güne sıkıştırılıyor. Pehlivanın pazarlık yapması el öpme gibi bir şey. Millet önüne baka baka gitmemeli, emeklerinin karşılığı alınsın. Biz bu işleri yapalım. İş yapıyoruz gibi değil sonuca gitmemeliyiz. Er meydanında pehlivanla ilgili takvim önemli. Ödül meselesini ayrı bir yer yapalım. Canlı yayınlarda şov yapılmasın. Ben şahsen kendi güreşimiz Karesi Kurtdere güreşlerinden zevk almıyorum. Çünkü protokolle ilgilenmekten güreşleri izleyemiyorum. Ancak Kırkpınar, Elmalı, Çardak, Kumluca gibi güreşleri izlediğimde zevk alıyorum. Dünya yağlı güreşi seyretmeye geldiğinde Kırkpınar’ı görmeye gelmeli. Bir işi kaliteli yapmanın yolu belli, işin içinden gelenler bilir. İç rahatlatmak için konuşmayalım, burada konuşalım, karar alalım. Bu konuştuklarımız sözde kalmasın. Mutlaka bunların uygulamaya geçirilmesi gerekir. Burada söylenir burada kalır. O zaman bir işe yaramaz.”
Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu: “06 Kasım 2021’de göreve seçildim. Ata sporu güreş, peygamber sporudur. Sorunları tespit edip önceliğimize göre yapmak, sorunları çözmek için buradayız. Güreşi tabana yayıp, şampiyonları çoğaltacağız. Mazimizi, kültürümüzü yaşatmak için yük olan değil, yük alan insanlar olmak istiyoruz. Disipline olacağız, istişareler edip güvenli yarınlara yürümek istiyorum. Güreşe destek olacak, sahip çıkacak olanlara teşekkür ediyorum. 100 milyarlık yıllık bütçemi devletten alıyorum.
23 derecem, 10 madalyam var. 2008’de aktif güreşi bıraktım. Eksiklerimizle yüzleşmek zorundayız. Uluslararası 41 madalyamız var, bunun 29’u güreşten. Gençlere güreşi sevdirmek için ortak olan şeylerden başlayalım. Eksiklerimizle uğraşmakla zaman kaybediyoruz. 2022 yılında güreşler istediğimiz gibi olsun. Bedelini ödemediğimiz bir şeye sahip olmaya alışmamalıyız. Ben sporcumuza istediği yerde kamp yaptıramıyorum, sorumluluğumuzu bilelim. Yağlı güreş organizasyonu ne kadar çok olursa, pehlivan daha çok para kazanır. 2020 yılında Covid-19 nedeniyle güreşler yapılmadı. Bunun için sporcular da ister istemez gelirlerden yoksun kaldılar. Bunun için güreşleri daha da çoğaltarak, pehlivanlarımızın gelirlerini arttıralım.”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek: “Turizme ve ata sporu yağlı güreşe ev sahipliği yapmaktan son derece memnunum. Antalya’dan son 28 yılda 13 başpehlivan çıktı, 250 güreşçimiz var, 13 ilçemizde güreşler yapılmaktadır. Devlete, kurum ve kuruluşlara ihtiyaç var, artılarımız-eksilerimiz var. Siyaset yapalım ama siyaseti seçim zamanı yapalım. Spora siyaset girmesin. Atatürk’ün dediği gibi ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklı olmasını diliyorum. Antalya’mıza hoş geldiniz, emrinizdeyim.”
Antalya Valisi Ersin Yazıcı: “Ata sporumuz yağlı güreşe gönül vermiş güzel insanlar Antalya’mıza hoş geldiniz. Bu forumu Antalya’da yaptığınız için teşekkür ediyorum. Son yıllarda Antalya’dan başpehlivanlar çıkıyor. Antalya’ya Balıkesir’den geldim. Karesi Kurtdere güreşlerine sahip çıktık, Yücel Başkan şahidim. Bu bizim sporumuz. Milletler, devletler gelenekleriyle- görenekleriyle-kültürleriyle- hatıralarıyla yaşarlar. Geçmişiniz mazinizdir, içi dolu mu boş mu? Biz büyük bir devletin fertleriyiz. Cumhuriyetle devamlı güreş başında gelir. Bizi büyük yapan mazimizdeki geleneklerimiz, göreneklerimiz ve tarihimizdir. Güzel işler yapıyorsunuz, doğru yoldasınız, güreşten vazgeçmeyin. Türk milleti, Türk devleti katkıda bulunuyor. En önemli zaman dilimlerini kullanıp değer verdiğiniz için teşekkür ediyorum.”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan: “Bu yıl Kırkpınar’ın 661.’sini yapacağız. 1924’te Kırkpınar Yunanistan’a kaldığından Edirne’de yapılmaktadır. 1941’den itibaren de Edirne Belediyesi yapmaktadır. 32 yıldır güreşlerle ilgileniyorum, son 8 yıldır da belediye başkanı olarak Kırkpınar’ı yaşatmaya çalışıyoruz ve yaşatacağız. Bizi geleceğe taşıyacak olan spordur, geleneklerimiz, göreneklerimiz ve kültürümüzdür. 120 civarında güreş yapılıyor, bunlara belediyeler destek oluyor. Seyfettin Selim 3 adet altın kemer aldı, bizi zorluyor. Altın kemer 24 ayar saf altından 1 kg. 400 gr. ağırlığında. Ekonomik anlamda yoruluyoruz, ama Seyfettin Selim de ağaların ağası olarak tarihe geçti. Toplumları ileriye uzlaşmalar, cesaretli insanlar, fikirler, kararlar taşır. Kırkpınar’a 2400 civarında güreşçi geliyor, 101 hakem görevlendiriyoruz, gelen misafirleri tesislerde ağırlıyoruz, ekonomik yönden masraf oluyor. Kırkpınar için hiçbir kurumdan maddi destek almadık. Kırkpınar güreşin zirvesi, başpehlivan da Türkiye’nin başpehlivanıdır. Her eline zembilini alan Kırkpınar’a katılsın mı, katılmasın mı? 14 boyun her boyunda yıl içinde başarılı olsun, katılım derecesini arttıran eleman geçiyor milli takıma giriyor, istisnası yağlı güreş. Eskiden Kırkpınar Cuma günü Cuma namazından sonra başlıyordu, şimdi ise Cuma sabahtan başlıyor, neden? Kırkpınar zirve ise, olimpiyatsa karara bağlanmalı. 2017’de Unesco listesine girdik. Bu yıl başpehlivanlık güreşlerinde ‘altın kemer’ yılı, belediye başkanlığımda bana altın kemer vermek nasip olmadı. Belediyeyi ekonomik yönden zor durumda bıraksa bile 3 yıl devamlı başpehlivan olana, alın terinin, emeğinin, hakkı olarak altın kemeri ebedi olarak veririm. Herkes değeri ile yücelir. Biz paraya değil, emeğe, alın terine önem veriyoruz. Bizim son Kırkpınar’ı 27 milyon kişi izledi. Ben de başpehlivana 1 milyon ödül vermek istiyorum. Hiçbir yerden destek almıyoruz. Yaklaşık olarak Kırkpınar bize 6,5 milyona mal oluyor. Katılan pehlivanın yollukları ve giderleri çok oluşu nedeniyle, başpehlivana vereceğimiz rakamı yükseltemiyoruz.”
Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim: Her şeyi devletten, belediyelerden beklemeyelim, yardımlaşmak için iş adamlarına ihtiyaç var. Güreşin baş şehri Antalya, Türkiye’nin başkenti Ankara’da kaç güreş yapılıyor. Az güreş yapılsın, kaliteli olsun. Yağlı güreşlerin az ama öz kaliteli olması gerekir. Ama pehlivanın ve güreşin hakkını verelim. Alt boylardaki pehlivanların yollukları ödensin. Bulgaristan deli orman mıntıkasında Şumnu’da yapılan Koca Yusuf Güreşleri çok sönük geçiyor diye sorulan soruya Seyfettin Ağa ben sponsor oluyorum, tüm masraflarını ben karşılıyorum dedi.
Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi: “Sahipsiz olan bu sektör, birlikte anlam kazandı, geleceğe miras olur. Bu bir kültür değerimiz. Güreş bir ürünse, bir de alıcısı var. Seyircisi vatandaş, sporcu pehlivanların hayranları var. Dost meclisinde paylaşmak istiyorum, amatör bir ruhla yapıyoruz. İki yol görünüyor; kuralları koymak ve geliştirmek. En çok seyircisi olan futbol ve yağlı güreş seyircisidir. Seyircisi olmayan işte hayır yoktur. Seyirci kitlesi önümüzdeki yıl Ali Gürbüz, İsmail Balaban ve Orhan Okulu geliyor mu diye soruyor. Genç güreşçileri önemsiyorum, yollukları arttırılmalı.”
Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu: “Yağlı güreşe sahip çıkan bir bölgeyiz. Kumluca bu konuda çok önemli bir konumdadır. İmkansız denilen, güreşler yapılamaz denilen bir zamanda birliğimiz ile hareket ederek, yapılamaz denilen noktada Kumluca da meşaleyi yaktık.”
Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk: ‘’Elmalı halkı olarak güreşe her zaman destek verdik ve vermeye de devam ediyoruz. İnşallah bu sene 670.’sini düzenleyeceğiz. Güreşe hizmet etmeye devam edeceğiz:’’
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel: ‘’Belediye olarak 2005’ten beri yaptığımız ata sporumuza sadece pandemi zamanında ara verdik. Bu sene Allah izin verirse 17 Temmuz’da aynı mekanda güreşlerimiz olacak, bir hafta gibi uzun süreli festival havasında geçecek.”
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş: “Bugüne kadar kendimiz çalıp, kendimiz oynadık, körler sağırlar birbirini ağırlar. Yol haritamızda bir yanlış var, bile bile lades yapıyoruz. İlgili adım atıldı. Ahım-şahım reklamlar yapıyoruz, biz neyin hesabını yapıyoruz. Masaya vurma zamanı. Türkiye’nin ilk güreş müzesini 2015 yılında Sındırgı’da açtık. Devletler kültürleriyle, sanatlarıyla geleceğe taşınabilir. 8 yıldır güreş takımımız var. 5-10-15 yıllık plan çalışması zamanı. Güreşin zirvesi Kırkpınar’ı devletin televizyonu TRT canlı olarak vermeli. Güreşin şovu var, hangi bakan kime ödül vermiş. Laf olsun torba dolsun değil. Adama bağlı olarak değil, kurallara bağlı olalım. Her şey para demek değil. Cenge bir Türk gencinin nasıl olması gerektiği inancıyla hazırlanmalı. Siyaset üstü temel atılmalı. Kuralları, kaideleri koyacağız, uyacağız ve uygulayacağız inşallah.”
Elmalı Belediye Başkan Yardımcısı ve Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Aydın: “Rol model önemli. Başpehlivan, okulları gezmeli, ziyaret yapmalı, çocuklara-gençlere güreşi sevdirmeli. Kemer kaliteli olsun, 3 yılın haricinde Kırkpınar’da değişik yıllarda başpehlivan olmuş, pehlivanların emekleri boşa gitmesin, onore edilmeli.”
Türkiye Cumhuriyeti Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz: “Çok sayıda güreşler yapıyoruz, yoruluyoruz. Bir de yol yorgunluğu var. Böyle olunca güreşin kalitesi olmuyor. Başpehlivana verilen elli bin lira ödül bugünkü şartlarda çok komik. Bizim mutfak masrafımıza dahi yetmiyor. Yolluklar da arttırılmalı. Kırkpınar’da ardı ardına başpehlivan olamayan, ama değişik yıllarda Kırkpınar’da başpehlivan olmuş pehlivanlar da onore edilmeli, emekleri zayi olmasın. Ayrıca alt boylardaki pehlivanların yollukları arttırılsın. 3 gün üst üste güreş yapılması bizi yoruyor. Takvim planlamasının düzenlenmesi gerekir. Biz de her güreşe gitmek istiyoruz. Bir yerde güreşip, başka bir yerdeki güreşe gitmek için kilometrelerce yol kat ediyoruz. Yorgun bir şekilde güreşe çıkıyoruz. Bu da bizim başarımızı etkiliyor. Hatta birkaç güreşe gitmediğim için eleştirildim. Gerçekten yorgundum ama bunu dahi anlatamadım.”
Tarihi Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban: “Güreşi nasıl ileriye taşımalıyız, gençlere, yeni nesle güreşi nasıl sevdirmeliyiz. Kırkpınar’a kısıtlama gelmeli mi, saha içinde çok curcuna, karmaşa var. Devletimiz, belediyeler, ağalar, sivil toplum kuruluşlarının destek vermeleri lazım. Çok eksiklerimiz var, yeni sezon hastalıksız olur inşallah. 3 günde bir güreş yapmak güreşin kalitesini düşürüyor. Biz de gerekli konsantrasyonu sağlayamıyoruz.”
Yağlı Güreş Formu 2022 sonunda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Vezirköprü Belediyesi, Akhisar Belediyesi, Kartepe Belediyesi ve Pamukkale Belediyesi’nin birliğe üyelik başvuruları kabul edildi.
“Ata Sporumuz ‘Yağlı Güreş’imizin Geleceği” ve “Kültürel Mirasımız‘Yağlı Güreş’e Dair” temaları ile gerçekleştirilen panellerde aşağıdaki başlıklar ele alındı.
- Er Meydanları
- Yağlı Güreş Organizasyonları
- Ata Sporumuz ve Yağlı Güreş Kültürü
- Yağlı Güreş Finansmanı
- Yağlı Güreş Stratejileri ve Temel Politikalar
- Yağlı Güreş ve Ağalık Kültürü
- Yağlı Güreş ve Pehlivan