Neler Oluyor?

Bugün bir kez daha 37. Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşlerindeki olayda da günyüzüne çıktı ki; Akdeniz Bölgesi Pehlivanları ile Karadeniz Bölgesi pehlivanları arasında bir rekabet durumu var.

Sporcular arasında rekabet olması normal.

Takımlar arasında rekabet olması normal.

Ancak bölgecilik gibi bir kavram ile rekabet pek normal olmasa gerek. Ülkemizin yedi bölgesi var. Bu bölgelerin ikisinden neşet eden Akdenizli pehlivanlar ile Karadenizli pehlivanların zaman zaman tatlı zaman zaman ise dişe diş mücadelelerinde bölgelerinden olan diğer pehlivanlara müsabakalarda maddi-manevi destek vermeleri yağlı güreşe has olsa gerek.

Rekabet iyidir hoştur.. Yapılan işe heyecan ve yenilik getirir. Ama rakibini sırf bir bölgeden geliyor diye düşman “bellemek” ya da kendi bölgesinden diye “jest” yapmak efendiliği ve dürüstlüğü şiar edinmiş pehlivanlığa yakışmaz. Bu nedenle tehlike çanları çalmadan bu rekabeti irdelemek ve sınırlarını işaret etmek elzem.

Peki bu rekabette durum nedir? Neler oluyor?

Bildiğiniz gibi kimi şehirlerimiz ve beldelerimiz pehlivan kaynağı olarak ün salmış durumda. Akdeniz’de Elmalı, Kumluca, Korkuteli, Kepez, Aksu, Serik Karadeniz’de ise Ladik, Ünye, Erbaa pehlivanları ile meşhur yörelerimiz.

Akdeniz pehlivanları ağırlıklı olarak kıyı kentlerinden çıkıyor. Fakat kıyılardan ziyade yüksek yaylaların çocukları.  Hem sıcağa hem de yüksek oksijene dayanaklılar. Antremanlarını güneşin tepede olduğu zamanlarda yapabiliyorlar ve saatlerce güreş tutabiliyorlar. Akdenizin nemli ve bunaltıcı havasında yağlı güreş yapabilme yeteneğine erişiyorlar. Ayrıca yöresel ürünlerle besleniyor doğal ortamlarda günlük çalışmalarını yapabiliyorlar.

Fıtrat olarak bu pehlivanlar daha uysal ve yumuşak huylular. Oyunları da atak olmaktan öte taktik ve stratejik biçimde süreye yayılmış biçimde. Akıldolu bir hareket tarzı ile yağlı güreşin kurallarını en iyi biçimde lehlerine kullanıyorlar. Ancak bu zaman zaman seyirlik bakımından güreşi tatsız tuzsuz duruma da düşürebiliyor. Buna en iyi örnek Ali GÜRBÜZ. Ali GÜRBÜZ Başpehlivanın gücü kuvveti yerinde. Boyu posu ortalamanın üzerinde. Maşallah!

Ancak ne var ki oyun seyir zevki bu durumla ters orantılı. Bilhassa son dönemdeki moralsiz görüntüsü o her zaman alıştığımız dırahşan çehreli pehlivan profiline pek de uymuyor.

Elbette biz Ali GÜRBÜZ’ün özel hayatıda neler yaşadığını ne gibi sıkıntılarla ermeydanına çıktığını bilemeyiz. Yağlı Güreşler bir spor olduğu gibi aynı zamanda bir eğlenme etkinliğidir. Güreşseverler kendi özel hayatlarına kısa bir ara vererek hatta hayatın getirdiği sıkıntılara geçici bir zaman diliminde bile olsa bir dur demeye gelirler çayıra. Beklenti içindedirler. Güzel ve keyifli bir güreş olsa da seyre doyum olmasa diye düşünürler. İşte bu seyrin baş aktörleri olan pehlivanlar da çayıra çıktıklarında özel yaşamlarındaki olası tüm dert ve tasalarını geride bırakmalılar. Daha doğrusu bırakmayı başarabilmeliler. Yiğitliğin bir yönü de budur. (Bu arada Ali GÜRBÜZ ile özel bir röportajımız olacak. Bizi takipte kalın.)

Karadeniz pehlivanları ise ilk bakışta sert, aksi, aniden parlayan sonra yine aniden durulan klasik Karadeniz iklimini taşıyorlar. Fakat ataklıkları ve çeviklikleri ile bitmek bilmeyen dermanları dillere destan. Maşallah!

Güreşte ise rakibine fevri davranışlar, sert el enseler, taktik ve strateji yerine duygusal iniş-çıkışlara bağlı sendromlar. Bilhassa hakem ile takışmalar ve bunun neticesinde ani moral bozukluğu ve oyundan kopmalar!

Ayrıca Karadeniz bölge insanının bir farklılığı daha var Akdeniz’e göre. Mikro-miliyetçilik had safhada. Yani aslında Karadeniz pehlivanlarından bir bölge olarak bahsetmek biraz zor. Zira Samsunlular Ünyelilerle ya da Rizeliler Artvinlilerle değil bir arada hareket etmek yanyana anılmayı bile arzu etmiyorlar.

Bu davranış biçimi apaçık yanlış. Hatta tastamam yanlış.

Belki de bu yanlışı yapmadıkları ve bu vartaya düşmedikleri için Akdeniz pehlivanları daha başarılı ve sayıca çoklar.

Sayıca çok olmak da bir başka avantaj Akdeniz pehlivanları için.

devamı haftaya

(Sitemizde yayınlanan yazılar hiçbir biçimde iktibas yapılamaz, alıntı için ise:  " Yazının tamamı www.yagligures.tv sitesinde" yazmak şart olup site linki index - follow kodu ile aktif çalışmalıdır. Aksi halde hukuki yollara başvurulur )

24 thoughts on “Neler Oluyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir