KAZ KANADI

Tehlikeli bir oyun çeşidi olan kaz kanadının iki şekli vardır. Kolun kırılması kuvvetle muhtemeldir. Bazen de sağ ve sola doğru gerilen kolların sinir sistemleri bozulmaktadır. Bu sebeple kaz kanadında çok beklememek biraz da yiğitlik işidir. Uygun durum olunca pehlivan, rakibin başını sağ veya sol koltuğunun altına alır ellerini de onun koltukları altından geçirir ve sırtında birleştirerek kilitler. Bu oyuna ön kaz kanadı adı verilir.

Diğer seçenek de pehlivan rakibini arkadan veya yan taraftan sarmışsa, yine ellerini onun koltukları altından geçirerek ensesine kilitler. Buna da arka kaz kanadı adı verilir. Bu iki esas ve ana usulü bildikten sonra birçok farklı oyun başlayabilir. Örneğin; pehlivanın, kaz kanadına aldığı rakip ona çengel takar ve böylece oyun da neticesiz kalır. Çengelin sağ veya sol ayağa takılması, sadece ismini değiştirir. Sonuç yine aynıdır.

Pehlivan kaz kanadı oyununa düştüğü zaman, aniden kollarını arkaya ve omuzlarını da geriye doğru atarsa bu oyundan kurtulur ve sıyrılabilir. Ancak bu hareketi çabuk yapması, rakibine bir tedbir alma fırsatı vermemesi gerekir.

68 thoughts on “KAZ KANADI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir